Цените на имотите продължават да растат предвид фактори като икономическата рамка у нас, банковото кредитиране и т.н.
 
"Тази година имаме ценово покачване, което не очаквахме. В София към момента има реален ръст от 3% на годишна база, какъвто миналата година нямаше."
Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg.
 
2024 г. започна и се разгръща като една по-добра и по-спокойна година за имотния пазар, на фона на турбуленциите през предишните 4 години, подчерта Стойкова.
 
Тя обясни, че на практика ръстът на заплатите не е спирал от 2008 г., а в същото време към момента достъпността до жилища на пазара у нас е много по-добра.
 
„Ние измерваме това като съпоставяме цената на квадратен метър в даден град със средната работна заплата. За София например, на квадрат това е малко над една заплата, ако вземем средното ниво от вече 3000 лв.
 
Така че, достъпността държи стабилни нива, подкрепена и от банковото финансиране. При лихви от 2,5-2,6%, които почти не се променят – нямаме период в историята назад, при който да е имало толкова благоприятни условия“, обясни Стойкова.

Жилища, без нужда от ремонт, най-скъпи на пазара

Тя коментира тенденциите при жилищата за отдаване под наем, като заяви, че освен важността на локацията, огромно значение има и цената. Търсят се по-бюджетни варианти, когато имотът се купува с цел дългосрочна инвестиция с по-дълга перспектива, например за осигуряване на наследници, а не само отдаване под наем.
 
Според експерта по недвижими имоти, инвеститорите в имоти „на зелено“ обикновено не купуват едно жилище, а по няколко апартамента, с които си осигуряват още по-голяма възвръщаемост на инвестицията.
 

istock
istock

По думите й, в момента продавачите са много по-объркани от купувачите. Те преминават през доста сложен процес, особено с наследствени имоти, с такива, които имат сантиментална стойност или са в друго населено място, върху което нямат поглед. Така продавачите се оказват изправени пред предизвикателството да извървят дълъг път, който понякога продължава година-две.
 
„Най-важното е преди да обявят имота си за продажба, да направят сравнение на цените, да се доверят на опитен консултант, да подготвят документацията на имота и да са сигурни в съгласието на всички собственици, че са готови да продават.“, посъветва Стойкова.
 
При излизането на пазара е важно представянето на имота, като има различни техники за подобряване, най-малкото е той да бъде почистен, подреден, което позволява на брокерите да направят качествени снимки и атрактивно представяне, допълни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase