След съобщението, че световното изложение EXPO 2027 ще се проведе в Белград, цените на недвижимите имоти тук започнаха да се покачват. Местните агенти потвърждават това и дават съвети за избор на локации за инвеститорите.

Агентите съветват да се обърне внимание на нови сгради на следните места:

В кв. Сурчин на Белград са обявени големи инфраструктурни проекти - Експо центърът, преместването на панаира и изграждането на Националния стадион. Ако всичко се строи така, както е посочено, цените на квадратен метър ще скочат, твърдят агенти, цитирани от nova.rs.

„Преди обявяването на EXPO квадратен метър в Сручин струваше около 1300. Сега е 1500 евро, въпреки че 2027 г., когато световното изложение ще се проведе тук, е още далеч“, казва сръбският брокер.

Линия на метрото. Въпреки факта, че метрото в Белград все още не е построено, недвижимите имоти, разположени до бъдещите станции, вече започнаха да поскъпват. Брокерите са уверени, че този процес ще продължи.

Какво се случва с пазара на жилища в съседните страни

„Само в Мириево след обявяване на работата цената на квадратен метър скочи от около 1300 евро на 1700 евро. Същото ще се случи и в Чукарица, Яков, Ледин”, казва брокерът.

Метрото в Белград ще минава и през районите Карабурма, Земун, Савски венац.

istock
istock

Сърбия планира мащабни инфраструктурни проекти, след като Белград спечели правото да бъде домакин на Експо 2027. Ще бъдат инвестирани около €12 млрд. Мащабното строителство трябва да приключи до края на 2024 г. Тези проекти включват изграждане на нови речни пристанища, музеи, нови транспортни възли, спортни зали и туристическа инфраструктура, както и обновяване на енергийната мрежа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg