Делът на празните офиси в Германия се е утроил след коронавирусната пандемия заради нарастване на дистанционната работа, показват резултати от проучване на водещия немски институт Ifo.

Базираният в Мюнхен институт установи, че 12,3% от всички работни станции на място в Германия се използват недостатъчно, тъй като дистанционната работа се е увеличила спрямо едва 4,6% през 2019 г. - точно началото на пандемията.

Вдигат наемите на офиси

В сектора на услугите делът на неизползваните работни станции е нараснал от 6,2% на 16,8%, като най-висок процент на незаетите офиси са в изчислителната техника, рекламата и пазарните проучвания, управленското консултиране и фармацевтичната индустрия.

Празните офиси в промишленото производство пък са нараснали от 3,1% през 2019 г. до 9,6% след пандемията.

"Някои компании преобразуват празни офиси в т.нар. "коуъркинг пространства" (Co-Working Spaces) за повече взаимодействие лице в лице през работните дни", отбеляза Ifo икономистът Симон Краузе.

Проценти на незаетите офиси в Германия заради дистанционна работаЗа повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg