Докладът на "Колиърс" (Colliers), проследяващ развитието на пазара на офиси през първото полугодие на 2022г., отчита ръст в търсенето, в резултат на който брутно наетите площи, т.е. всички трансакции, са 90 470 кв. м. - 29 на сто повече от първото полугодие на 2021 г., съобщиха от компанията.

Най-голямата част от сделките (38 на сто) се дължи на релокации, 34 на сто - на подновявания на договори, 14 на сто - на експанзия на вече присъстващи в България фирми, 10 на сто - на наемане на площи на етап "в строеж" и 4 на сто са договорени от нови за пазара компании.

Двигател на търсенето са ИТ и аутсорсинг компаниите
(44 на сто), след които – фирми, предоставящи професионални услуги (29 на сто), фармация (13 на сто), търговия (5 на сто), финансови услуги (4 на сто), медии (3 на сто). 

Как върви пазарът на бизнес имоти в Европа

Предлагането на модерни офис площи в София също отбеляза ръст - от 2 на сто и общата квадратура достигна 2 603 000 кв. м. Приносът на проектите в процес на активно изграждане се запазва на нивата си от края на 2021 г. - 254,400 кв. м. Растящата инфлация и повишените цени на строителните материали водят до забавяне на инвестициите в сегмента. Започнатите проекти се довършват, а стартирането на нови се задържа.

istock
istock

Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17 на сто. Същото се отнася и за средните офертни наемни нива, които запазват стойностите си за офиси клас А - 14 евро на кв. м. - идеален център, 12,5 евро на кв. м. - широк център и 12 евро на кв. м. - периферни зони. 

По-нисък наем, но за второкласен офис

В краткосрочен план се очаква допълнителен натиск за повишаване на цените на наемите поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи, смятат от компанията. Тенденция, която е започнала и ще продължи да се наблюдава, е изграждането на коуъркинг пространства в офис сградите, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните нужди от пространство на наемателите. Същото се отнася и за изискванията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на сградите. ю

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg