Да се извърши проверка на всички нерегистрирани обитатели, които живеят на територията на етажната собственост, и при необходимост да им се наложат глоби, за пребиваването им без вписване в книгата на собствениците.

Това предлагат от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост – Справедливост. Мерките са нужни в ситуацията с коронавируса, твърди председателят й Павел Миланов.  

Според него вписване в „Книгата на собствениците“ на всички собственици, ползватели и обитатели е много важно, за да се знае, кои пребивават във входа и с какъв статут са.

В условия на епидемия и налагана карантина проличава този много сериозен елемент от управлението на етажната собственост. Също при такива условия, може да се установят нуждаещите се от специална помощ, закрила и адекватно подпомагане.

Трябва да се направи анализ на регистрираните в блока.

Където липсват, да се създадат условия за избор на отговорник в условията на „Извънредно положение“, а след това до провеждане на Общо събрание и избор на управителни органи, предлагат още от асоциацията.

istock
istock

Според тях е изключително важен начинът на хигиенизиране и дезинфекция.  Разработване на подробни инструкции и осигуряване от общинската/районна/ администрация на подходящи дезинфектант.

В случай на поставени живущи под карантина в етажната собственост трябва да бъде уведомен Управителният съвет,  с цел избягване  разпространение на вируса, както и да бъдат взети изискващите се допълнителни мерки и съблюдаване на тяхното спазване.

Глоба, ако не плащате за ремонт на входа

Смятаме, че е наложително предварително да бъдат разписани и предоставени указания в такива случай, за да се избегне паника и от  съседите в етажната собственост, посочи Миланов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg