Често се случва един от съпрузите да закупи имот по време на брака и в последствие да настъпи развод. Какво се случва с имота? Може ли да се придобие по давност и откога започва да тече давностният срок – от датата на покупката или от датата на развода. Много хора предпочитат да оформят собствеността документално без да водят съдебни дела.

Придобивната давност за съсобствени имоти е 10-годишна, посочва адвокат Денис Моллов. Евентуална съдебна претенция обаче би повдигнала много въпросителни и би ви поставила в ситуация на доказване на намерението ви за владение на чужди идеални съсобствени части.

В този смисъл е и решение на Върховния касационен съд, което гласи, че при спор за придобиване по давност на съсобствен имот от един от съсобствениците следва да се даде отговор на въпроса дали той владее изключително за себе си целия имот и откога.

За да придобие по давност правото на собственост върху чуждите идеални части, съсобственикът, който не е техен владелец, следва да превърне с едностранни действия държането им във владение. Това е т.нар. преобръщане на владението (interversio possessionis), при което съсобственикът съвладелец се превръща в съсобственик владелец.

Ако се позовава на придобивна давност, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е престанал да държи идеалните части от вещта за другите съсобственици и е започнал да ги държи за себе си с намерение да ги присвои, като тези действия са доведени до знанието на останалите съсобственици.

По думите на юриста има два варианта: ако сте закупили имота изцяло със свои средства, вероятно и нотариалният акт е само на ваше име. Дори да не е така, е възможно да си изкарате констативен нотариален акт по давност, като давността през призмата на цитираното решение на ВКС започва да тече от датата на придобиване.

Практически трудности биха представлявали доказванията на намерението за владение само по себе си, което обаче е преодолимо. Достатъчно е да представите на нотариуса решението от бракоразводното дело, в което е констатирана от съда датата/годината на фактическата раздяла, за да фиксира начало на придобивната давност.

Друг е въпросът за тълкуване на разпоредбата в Семейния кодекс за режима на съпружеска общност на имотите и вещите, придобити по време на брака. Ако се намирате в подобна ситуация, нежеланието за съдебно решаване на казуса е разбираемо, но Моллов съветва да се вземете предвид и такъв евентуален спор.