Над 1400 общински жилища в София ще бъдат продадени на настанените в тях по административен ред наематели, реши Столичният общински съвет.

Цените ще бъдат актуализирани спрямо поскъпването на имотите в София, но ще запазят социалния си характер. Против процедурата се обяви кметът на район Красно село Росина Станиславова. Причината - не е убедена, че семействата  отговарят на условията да закупят жилищата.

С колко поскъпват общинските жилища

Недопустимо е да се продават общински жилища, категоричен е Димитър Антов - общински съветник от групата "Патриоти за София".

"Искам да зная колко човека чакат за настаняване в такива жилища и колко са щастливците. И по колко години чакат тези, които чакат. Оказва се, че тези, които са щатливи, и вече години ползват тази благина, ще се възползват от още една благина - да си купят жилището, а онези, които чакат, не получават нищо. Това не е солидарно към всички нуждаещи се".

МРРБ
МРРБ

Милко Младенов - кмет на район Люлин, посочи защо трябва да се продават общинските жилища.

Всеки трети българин е в жилищна нужда

"В район „Люлин“ 99% от жилищата са на 40 и повече години, панелни. Те имат нужда от своите капиталови ремонти. СОС ще отдели ли за район „Люлин“ около 6-7 милиона лева, за да бъдат покрити тези разходи“.

Против продажбата на общинските жилища в район Красно село е кметът на района Росина Станиславова. Аргументите ѝ:

"Част от тези хора вече не попадат, включително в това да отговарят на социалните критерии. Неправомерно настанена дъщеря на зам.-кмет на друг район на ГЕРБ беше изведена вече от подобно жилище".

Опит за саботаж са действията на кмета на район Красно село, заяви Стефан Марков - общински съветник от ГЕРБ-СДС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg