Броят на продадените жилища в Румъния се е увеличил с 16% през първото полугодие на годината в сравнение със същия период на 2023 г., като увеличението в региона Букурещ – Илфов е с 25%, предаде румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на публикуван доклад, съобщава БТА.

Според анализа на консултантската компания за недвижими имоти SVN – Румъния най-голям ръст сред най-важните регионални жилищни пазари в страната е регистриран в Яш, с годишно увеличение на продажбите на жилища от 71%, а най-слаби са продажбите в Арджеш, с годишен спад от 11,5 %.

Румъния увеличава минималната заплата

Освен това град Яш се оказва за първи път най-важният регионален жилищен пазар в Румъния, след Букурещ, по отношение на броя на продадените жилища през първите шест месеца на 2024 г., изпреварвайки Тимишоара, Клуж-Напока и Брашов.

istock
istock

Увеличението на продажбите в Яш се преценява въз основа на регистрираните през 2024 г. окончателни документи за покупко-продажба за сключените преди това споразумения, отбелязват консултантите по недвижими имоти.

В национален мащаб от януари до края на юни тази година са продадени повече от 77 200 жилища, което е увеличение от 16% в сравнение със същия период на 2023 г., а ръстът на продадените жилища в региона Букурещ – Илфов възлиза на 25,4% на годишна база.

SVN - Румъния е една от най-големите консултантски компании за недвижими имоти, активни в страната, като през петте години на дейност компанията е продала повече от 10 000 жилища на обща стойност над 800 милиона евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase