Продажбите на турски жилища са нараснали с 11,7% през юни на годишна база до 150 509 броя, като продажбите на чужденци са скочили с цели 81,8%, показват данни на Турския статистически институт.

Списъкът на чуждестранните купувачи се оглавява от руснаци, които закупиха през юни 1887 жилища. Това само показва колко много руснаци са потърсили финансово убежище навън след нахлуването на Москва в Украйна и последвалите западни санкции.

Руските купувачи на жилища в Турция се следвани от иранци и иракчани, показва още данните на турската статистика.

Вдигнаха с 30% минималната заплата в Турция

В същото време ипотечните продажби през юни са се увеличили с 40,6% спрямо година по-рано до 40 610 броя, което представлява 27% от общите продажби за периода.

Междувременно турската лира поевтинява с 0,55% към 17,55 за един щатски долара, достигайки най-ниско ниво от валутната криза през декември 2021 г. насам, когато тя се срина до рекордни дъна около 18,40 лири за долар.

istock
istock

От началото на настоящата година турската лира поевтиня с около 25%, след като през 2021 г. се обезцени с цели 44%. Поевтиняването на лирата е в резултат на нестандартната политика на Турската централна банка да намали лихвите през миналата, което обаче провокира до по-нататъшен силен инфлационен ръст, като през юни тя достигна 23-годишен връх от близо 79%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg