Белгийската федерация на нотариусите публикува данни за първата половина на 2022 г. Броят на сделките с жилищни имоти в Белгия е намалял средно с 1,8% през годината: с 1,5% във Фландрия, 2,5% във Валония и 0,3% в Брюксел.

Спадът на транзакциите в различните фламандски провинции не е еднакъв. Например в Антверпен броят на сделките с жилищни имоти е намалял само с 0,8%, а в Намюр - със 7,4%. Източна Фландрия е единствената провинция, където броят на транзакциите, напротив, се е увеличил с почти 2%. Последните данни за юни са още по-впечатляващи - общият спад в броя на сделките в страната е 12% спрямо предходната година.

Барт Ван Опстал от федерацията на нотариусите отбеляза значението на данните за транзакциите за юни.

„Тази ситуация не е изненадваща, тъй като ипотеките стават по-скъпи за населението, а цените на енергията растат до небето. Към това се добавя и факторът икономическа несигурност.“, допълва той.

Все по-трудно дават кредит за жилище в Турция

На фона на общия спад в броя на сделките цените на жилищата в Белгия остават високи. В различни провинции през годината жилищата са поскъпнали от 2,3% до 8%. Например във Фландрия средната цена на жилище към средата на 2022 г. е била 341 600 евро, което е с 6% повече от миналата година.

istock
istock

Но ако вземем предвид инфлацията от 8%, тогава реалната цена на жилищата дори леко намалява. Ако наемните цени в страната продължат да растат, това може допълнително да охлади пазара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg