В Анталия, Турция, цените за закупуване и наемане на жилища падат поради факта, че руснаците напускат града. Гражданите на Руската федерация най-често се преместват от там в Сърбия или Дубай. Хърватия, Тайланд, Бали и Малдивите също са популярни дестинации за покупка на имот за руските граждани.

Причини за напускане на руснаците са ограниченията за получаване и подновяване на разрешение за пребиваване. Властите в Анталия въведоха редица ограничения, затрудняващи живота на руснаците в града, пише prian.ru. Санкциите, наложени срещу Русия, създават трудности за руснаците, живеещи в чужбина, включително по отношение на превода на пари и използването на карти.
 
В същото време през последната година цените на стоките и услугите в Анталия се повишиха значително, правейки живота в града по-малко достъпен.
 
Последици за пазара на недвижими имоти

 
Цените на къщите са паднали с 50%, а на апартаментите от 20% до 30%. Намаляват и наемите, като при дългосрочните понижението е от 15% до 25%, а краткосрочните са поевтинели с до 40 на сто.

Данните на статистиката показват, че има спад в търсенето на недвижими имоти в Анталия през 2023 г. с 40% спрямо 2022 г. Само през януари 2024 г. търсенето е с 60% по-слабо спрямо януари 2023 г.
 
Статистиката отчита още намаляване на броя на туристите с 20 на сто спрямо 2022 г., както и спад в приходите на кафенета и ресторанти с до 50 на сто.

Как руснаци си купуват жилища в България

Доста фирми в региона са прекратили дейността си, като през миналата година това са направили повече от 1000 ресторанта и кафенета, а само през януари 2024 г. дейността си са приключили повече от 50 туристически агенции.
 

istock
istock

Прогнози за бъдещето

Според експерти цените на недвижимите имоти и наемите ще продължат да падат до края на 2024 г.      Търсенето на недвижими имоти от руснаците няма да се възстанови в близко бъдеще.
Според брокери обаче за тези, които искат да закупят имот в Анталия, сега може да направите това на по-ниски цени. За тези, които искат да отдават имота си под наем обаче, трябва да са подготвени за по-ниски наеми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase