Да продадеш жилището си в центъра на София, за да си построиш къща в близост до града. Къща, която така и да не получиш. Това е общото между няколко семейства, които се доверили на един и същ строител. Предплатили му големи суми, но малко след началото на строежите, работата спирала, а строителят изчезвал, разказва Нова телевизия.
 
Общото между трите семейства е мечтата им за нов дом. И разочарованието, че не успели да го получат, въпреки че платили за него. Наскоро Велислава и съпругът ѝ инвестират в къща с двор в краен столичен квартал, където да отгледат децата си. Купуват стар имот, който искат да разширят с още помещения. За строежа наемат фирма "Раубфогел". Избират я заради атрактивната цена, която управителят ѝ Марин Миланов им предлага. И през месец април подписват договор.

„Офертата беше 60 и няколко хиляди лева. Според договора, той трябваше до средата на август да е направил основите на обекта, да е направил всичките колони, зидария на покрива и пояса. Първата сума му е преведена на 10 април, която е 17 941, 32 лева. Тази сума му беше преведена за закупуване на арматура.

Внимавайте за фалшиви майстори

После каза, че цените на тухлите се вдигат и е хубаво да купим в този момент и тях, защото ще поскъпнат. Преведохме още 3 хиляди лева. На 19 април са му преведени още 5500 лева, които каза, че са му за кофраж. Последната сума, която съм му превела, това е на 29 април, която е 3 хиляди лева. Още по време на изкопа разбрахме, че нещо не е както трябва.

istock
istock

Започна да изпраща по един човек веднъж, два пъти в седмицата. Или ей така, колкото да отбие номера за един, два часа. За близо 30 хиляди лева е излял едни основи и е изплел част от стените, арматурата”, разказва потърпевшата Велислава Младенова.
 
След това в дома им строителят повече не се появява. Предплатените материали - също. Няколко месеца по-рано въпросната фирма е наета и от друго младо семейство, което продава апартамента си в центъра на София, за да си построи къща в село до града. Предпочитат да не показват лицата си. Договарят се за цена в размер на 132 хиляди лева, от които семейството поетапно изплаща близо 95 хиляди.
 
Потърпевшите, които са общо седем семейства, са категорични, че ще търсят правата си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg