Ужилени от мним майстор хора бяха завлечени с хиляди левове. Мъж, собственик на фирма за ремонтни дейности, човек с богат опит в сферата на строителството, започва да прави ремонти на апартаменти,  краде и изчезва.
 
Обикновено майсторът сключва договор със своите клиенти, иска депозит, който обаче никога не връща. Влиза в апартамента, започва да кърти и да извозва, впоследствие обаче никога повече не се връща при клиента и изключва телефона си, разказва Нова телевизия.
 
На 15 март тази година Илия Илиев и майка му подписват договор за цялостен ремонт на апартамент с фирма „Стил Н- Строй”, собственик е Атанас Хаджиев. Свързват се с него чрез група в социалната мрежа. От тях майсторът иска 10 000лв за труд и 5 000лв за материали. Дават депозит от 10 000лв. Срокът за изпълнение е два месеца. Подписват и договор. Месец по-късно ремонтът все още не е започнал. След като жената се свързва с майстора той й обяснява, че заминава на пътуване в чужбина.

Когато се връща, по думите на Лилия не само, че не се заема с ремонта, ами и изчезват и всичките им електроуреди. Обещава да ги върне на следващия ден - те обаче отново липсват. На 18 май подават сигнал в полицията.
 
Единствените ремонтни дейности, които са извършени от майстора, по думите на новата бригада, която работи в апартамента, са некачествени.
 
Илия разказва за случилото се в социалната мрежа, по думите му с него се свързват повече от 30 души, които са били подведени от същия майстор. Някои, от които отказаха да застанат пред камерата NOVA, а други пожелаха лицата им да бъдат скрити, защото се притесняват, че Атанас Хаджиев е влизал неведнъж в домовете им и може да ги притеснява след излъчването на материала.

Софийска фирма завлече десетки клиенти с дограма

Друг потърпевш от работата на “майстора” разказа, че през август 2021 година подписват договор за 15 000 лв, като при подписването майсторът получава половината сума като депозит. Седмица по-късно ремонтът все още не е започнат. Обяснението - заминава за 10 дни в чужбина на сватбено пътешествие.
След сватбеното пътешествия жената продължава да подканва майсторите да започнат работа. “На 47 ден имаше извършени само къртене, чистене и извозване”, разказа тя. Майсторът спира да вдига телефона си, блокира жената в профилите си в  социалните мрежи. Заради това тя подава сигнал в полицията.
 
“Два месеца след сигнала аз получих постановление от Софийска районна прокуратура, в която прокурор е счел, че няма данни за измама и отказва да образува досъдебно производство”, обясни потърпевшата.
 

istock
istock

През февруари месец същата година друга жена става жертва на същата схема. По думите й подписват договор за сумата от 10 000лв, майсторът получава и депозит.
 
Срокът за извършване на ремонта е два месеца. И при този ремонт майсторът изчезва без да свърши работата, за която е нает, и без да върне дадения депозит.

Година по-рано, на 20 май 2020 година, Николета Мартинова и съпругът й подписват договор за цялостен ремонт за четиристайно жилище. Фирмата изпълнител отново е “Стил-Н-Строй”  и Атанас Хаджиев. Договорът е в размер на 22 000 лв, с 12 000 лв депозит, срокът за изпълнение е 50 дни. Месец по-късно Николета и съпругът разбират, че ремонт няма да има. Когато семейството се прибира у доба заварва майсторът да си събира инструментите. Обяснението е, че те му трябват за друг обект, след тази им среща майсторът не се връща повече в апартамента, оказва се, че 6000 лв от предоставения депозит за закупуване на материали липсват.

Как да избегнем некачествените ремонти

Семейството иска Атанас да върне сумата в рамките на месец. За случая има подаден сигнал в полицията и в Национална агенция по приходите. След консултация с адвокат, семейството се отказва да търси правата си по съдебен път, тъй като след проверка от тяхна страна се оказва, че мъжът не притежава никакво имущество, а капиталът на фирмите на негово име е 2лв.
 
Екипът ни се опита да се свърже с Атанас Хаджиев. В Търговския регистър мъжът е едноличен собственик на три фирми. И трите фирми се помещават на един и същи адрес в столичния квартал Лозенец. На адреса обаче няма никой.
 
Оказа се обаче, че освен към частни клиенти, майсторът е и некоректен подизпълнител при извършване на ремонти, поне по думите на Георги и Данчо, собственици на фирма за довършителни строителни дейности.
През септември 2021 година Атанас се свързва с фирмата по обява в интернет. Загубите за  тях са  в размер на близо 10 000 лева. Представящият се за майстор Атанас отново изчезва, телефоните му за контакт са изключени.
 

istock
istock

Според Георги и Данчо в България е нужен регулатор, който да следи строителния бизнес, както и единен регистър, който да осигурява качество на работата.
 
Екипът ни е потърсил полицията и прокуратурата. Единствената официална информация, която е била предоставена е от Софийска районна прокуратура - има заведено досъдебно производство за кражба по сигнал от Лидия Джунова и Илия Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg