Цените на жилищата и имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ.

Не се очаква спад на цените на имотите, каза пред Радио София Венцислав Златков - експерт в един от водещите сайтове за обяви за продажба на имоти.

„В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме е в рамките на 10% и то говорим за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства“, обясни Златков.

Какви са рисковете при покупка на стара селска къща

Той добави, че не се очаква спад на цените, особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда, уточни експертът.

„Това, което се очаква от строителни предприемачи е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също не може да се очаква спад на цените“, каза Венцислав Златков.

istock
istock

По думите му, голяма част от купувачите се ориентират към имоти старо строителство, тъй като смятат, че инвестицията е по-сигурна.

Заслужава ли си покупката на апартамент в затворен комплекс

„Няма обаче много жилища, които се предлагат на вторичен пазар. За един имот се случва да се съревновават 4-5 купувачи. Докато продавачите определят пазара, цените ще са такива, каквито са“.

Златков уточни, че от началото на пандемията, хората са разбрали, че имат нужда от повече пространство, затова се наблюдава интерес към по-големи жилища, къщи около София и парцели за строителство.

В дългосрочен план инвестицията в имот е много по-печеливша, отколкото депозит в банка, каза Венцислав Златков.

Той добави, че за поредна година ще бъдат отличени и най-коректните брокери и агенции в областта на недвижимите имоти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg