Има ли промяна в пазара на имоти и очаква ли се спад в цените? Интересуват ли се купувачите от състоянието на сградата, или само от имота? 

Купувачите се интересуват какви са съседите и какво е състоянието на общите части на сградата, коментира пред БНР брокерът Ивайло Стоименов.

"Много от клиентите гледат дали са в добро състояние общите части, други хора толкова не ги интересува. Но то си е до човек", каза той.

Пазарът на имоти у нас се охлажда

Стоименов даде пример с това, как в една сграда общите части са били запуснати, но след като новодошли са закупили апартамент са мотивирали хората от блока да се предприеме ремонт.

istock
istock

Все по-голяма част от гражданите притежават електрически автомобили и предпочитат по-крайните квартали, където има предпоставки за изграждане на зарядни станции.

Стоименов посочи, че в централните квартали всичко е на пешеходно разстояние и автомобилите се ползват предимно за пътуване извън града.

Българите много по-предпазливи към покупките на имоти „на зелено“

Очаква ли се скоро цените на имотите да спаднат?

"По принцип не се ангажирам с такива прогнози, но със сигурност спад не може да се очаква. Защото сме европейска столица, централните квартали ще си държат цените винаги и са добри места за инвестиция. Няма причини да се смята, че цените там ще паднат", категоричен е той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg