През последното тримесечие на 2022 г. намаляха сделките за покупка на недвижими имоти. Купувачите се стъписаха и повод за това беше не само инфлацията, а и други фактори.

Това обясни пред Радио София Снежана Стойчева, управител на imoti.net. И допълни:

„Мислех, че лихвените проценти ще повлияят осезаемо на пазара, но в случая сред най-големите предизвикателства се оказаха инфлацията, демографският срив, политическата криза с неясен край. Тези фактори ще се отразят на пазара и през тази година.“

Колко квадратни метра имот може да си купим с една заплата

По думите ѝ, няма балон при имотите, който да очакваме да се спука. Цените няма да спадат, с малки изключения, надскочили разумните стойности.

„Вече нито продават, нито купуват на всяка цена“, подчерта Стойчева.

Спад на имотните сделки у нас

Този следобед в София се провежда втори бизнес форум на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“. Първият се проведе във Варна.

istock
istock


Традиционните за платформата бизнес форуми тази година ще се проведат в шест града и са в подкрепа на фондация "Очи на четири лапи".

 „Целта ни е до помогнем на хората от този сектор – строители, инвеститори, брокери, дори на купувачи“, допълни Снежана Стойчева.

Ще бъдат връчени и единствените награди, които отличават специалисти в този бранш. В момента в България има повече от 4 хиляди агенции на недвижими имоти и над 10 000 брокери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg