В края на миналата седмица във Варна се проведе бизнес форум, посветен на предизвикателствата пред имотния пазар у нас. Експертите, които взеха участие в събитието се обединиха около мнението, че изминалата година е била успешна за пазара на имоти във Варна. Отчита се ръст и на търсенето и на предлагането, както и на новото строителство, където ръстът е с около 22%. 

За последните две тримесечия на 2022 година обаче в България се наблюдава спад на броя на сделките. Това каза в интервю за Радио Варна Мария Парова, която е мениджър на една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

С колко поскъпнаха имотите по морето

"На фона на първите две тримесечия, Варна завърши годината с положителни резултати и дори има минимален ръст на сделките. Това, което ние наблюдаваме е, че купувачите вземат трудно решения за покупка на имот, правят повече огледи и по-дълго осмислят нещата. Заедно със спада на сделките, това означава, че пазарът преминава от растящ в едно плато. Т.е той става по-балансиран", коментира Парова.

istock
istock

Тя не очаква покачване на цените на имотите през тази година.

"Ако няма някакви катаклизми, както в последните две години, очаквам цените да запазят сегашните си стойности", коментира експерта.

Качествен апартамент в София тръгва от 230 000 евро

Според Мария Парова, войната в Украйна и бежанската вълна в България са се отразили на пазара на наемите, който дотогава е бил в застой заради пандемията. Увеличението на цените на наемите е с около 30-40%, сподели още тя.

Още от края на миналата година и в началото на тази се наблюдава тенденция украинските граждани да пристъпват все по-често към покупката на имот в България. Те търсят всякакви имоти, а водещ фактор при избора им е цената и бюджета с който разполагат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg