Има голям потенциал цифровото движение на документите да намали корупционната среда, подчерта пред БНР председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Марин Гергов.


Дигитализацията на строителния процес може да се случи във видим, разумен срок, заяви той и даде пример със Северна Македония, където за период от 3 до 6 месеца са успели да въведат дигитализация – от издаването на разрешение за строеж до издаването на разрешение за ползване.

„Там е станало с натиск отгоре, имало е политици, които са имали желание и са го направили. Включително администрацията е оказвала съпротива, но се е случило“, разказа Марин Гергов.

Разглеждат предложения за удължаване на сроковете за техническите паспорти

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще разгледа предложения за промяна на сроковете, които бяха предвидени за издаване на техническите паспорти на сградите. По сега действащата наредба това трябва да се случи до края на 2022 година. 


Събирането на такава информация в насипен вид не върши работа, коментира Марин Гергов.

„Ако няма регистър, събирането на тази информация на хартия или на PDF файлове в такъв насипен вид не върши работа. Върши работа, ако има регистър, тези, които правят паспортите, да могат директно да въвеждат в регистъра и после това да се ползва. В момента общините имат паспорти, налични, на хартия, които пазят по разни мазета и има екселска таблица, да речем, която описва кое жилище има паспорт, но само това. Същината на информацията не е въведена.“

Според Гергов срокът със сигурност ще бъде удължен, защото всички участници в процеса са единодушни за това.

Паспортите на сградите няма да са задължителни

Относно цената на паспортизацията на сградите Марин Гергов уточни:

„Ако много подробно е направено обследване и ви е дадена ценна информация, която ви замества липсващите проекти на тази сграда, ще струва доста пари. Ако е просто направено нещо ей така, за отбиване на номера, ще е евтино.“

Абсурдно е държавата да дава пари за саниране. Това би трябвало да си е изцяло ангажимент на собствениците, изтъкна още Гергов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg