Очакванията за предстоящите месеци са предлагането на имоти да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза.

Това сочи проучване на Colliers International на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през първото полугодие на 2020 г.-
 
Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите на плащане и размерът на ценова отстъпка.

Анализът показва още, че  независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145 000 – 250 000 евро за апартаменти и 250 000 – 450 000 евро за къщи.

При наемите също липсва промяна. Те се задържат между 950 – 1 600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2 000 евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.
 

Colliers
Colliers

Пандемията предизвиква и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Една от тях е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите, спрямо продавачите.

Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с Разрешение за ползване. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Купувачи търсят най-много тристаен с парко място

Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%.

Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот.

Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани.

Colliers
Colliers

При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4%, спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg