Очаква се през следващата година чешкият пазар на недвижими имоти да продължи да се свива, като намаляват сделките за покупка на апартаменти и вили, но се увеличава търсенето на жилища под наем. Представители на компании за недвижими имоти, интервюирани от ČTK, смятат, че лихвите по ипотечните кредити ще намалеят през втората половина на 2023 г. Според тях след това интересът към имотите отново ще се увеличи.
 
Според Робърт Ханзъл, главен изпълнителен директор на Next Reality, цените са паднали с 20% до 30% през втората половина на тази година. Той очаква пазарът да продължи да се свива през първото тримесечие на следващата година, но не толкова.
 
„По-скоро ще е лека корекция надолу на цените, които продавачите все още не са свалили“, коментира член на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти.
 
Според главния изпълнителен директор на RE/MAX Ян Груба търсенето на недвижими имоти е изключително голямо през последните две години. Сега пазарът на продажби се връща към нивото, което беше нормално преди 2020 г. Предлагането на ваканционни имоти, които бяха изключително търсени по време на пандемията от коронавирус, вероятно ще се промени. „Може да се предположи, че някои собственици ще искат да продадат своите селски къщи или вили“, казва Груби.

Колко струва апартамент в Чехия

Продавачите ще трябва да се настроят да чакат и често се отказват от цената, която искат, казва брокерът на недвижими имоти Майкъл Вебер. Според него на пазара остават две категории купувачи: тези, които не искат или не могат да отлагат покупката на недвижим имот, и тези, които виждат възможности в сегашното развитие. „Вероятна е и ценова стагнация и спадът може да се забави от второто тримесечие на 2023 г.“, добавя Вебер.
 

istock
istock

Брокерът Ян Шкрабанек казва, че следващата година ще бъде съпроводена с по-ниски цени на целия пазар. Това ще засегне най-вече къщите и апартаментите пред ремонт и в по-лошо състояние, както и ваканционните имоти на по-неатрактивни места.

Той добавя, че сега е добър момент за покупка, тъй като собствениците са склонни да се пазарят. „Тези, които днес купуват евтино, но със скъпи ипотеки, ще спечелят. След пет години с рефинансиране те ще получат по-добър заем и цената на недвижимите имоти ще се увеличи“, казва Шкрабанек.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg