Спад на сделките с имоти през последните месеци. От края на миналата година покупките на жилища намаляват, отчитат от бранша.

Поскъпването в сектора и очакването за повишаване на лихвите по ипотечните кредити направи купувачите по-предпазливи, а сделките с имоти – по-бавни. Ще доведе ли спадът в сделките и до спад и в цените провери NOVA.

Още в края на миналата година - и строители, и брокери сигнализираха за първи признаци за „охлаждане” на пазара на имоти. 

Най-голямо понижение - с 1/4, има в броя на сделките в Стара Загора, следвани от тези във Варна, където те намаляват с 19% спрямо първото тримесечие на 2022 г. показват данните от Имотния регистър. В София и Русе продадените жилища са с 12 на сто по-малко, а в Бургас - с 9.

До 6 000 евро на кв. м. за имот в центъра на София

През последните месеци кандидат-купувачите все по-внимателно следят офертите на пазара, отчитат и брокерите.

istock
istock

„Това е заради неизвестните в банковия пазар. Много повече въпроси задават относно финансиране, начин за формиране на кредита”, обясни брокерът Атанас Атанасов.

А това сериозно забавя и самите продажби. Стресът от по-високите лихви по ипотеките е сред водещите фактори, които забавят пазара, отчитат и кредитните консултанти.

Къде обаче жилищата все още остават скъпи - гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg