Има ли увеличение на цените на имотите около Кавала в Гърция и какви са причините за огромния интерес на българите в този район.
 
След 2001 г. отпадна визовия режим с Гърция и българите започнаха да откриват красивите плажове на Егейско море. След 2007 г. като граждани на ЕС ние получихме правото да купуваме имоти тук. 20 години по-късно по статистика 10 000 българи имат жилища, като по-голямата част са в северна Гърция.
 
"2012 г. средностатистическият имот в Гърция беше с цена около 800-900 евро на квадратен метър. 2022 г. цените на имотите вече стигнаха до 1800-1900 евро на квадратен метър, което означава, че в рамките на 10 години имаме средностатистически по 10% увеличение годишно, което е напълно нормално и в съответствие с инфлацията, с промяната цените на електричеството и с промяната цените на всички суровини и материали за изграждането на един имот", коментира Костадина Димитрова, собственик на агенция за недвижими имоти в Гърция пред БНТ.
 
"Още по-голяма радост е за мен, че успяхме да доближим още повече българския и гръцкия народ и да осъществим многобройни сделки с български и гръцки инвеститори и в двете държави, както и да посрещнем българските туристи в нашето крайбрежие и съответно да изпратим и гръцките туристи в прекрасните планини и ски центрове в България", заяви Никос Кортидис, собственик на агенция за недвижими имоти в Гърция.
 
В района около Кавала има повече от 25 български хотела. Инвестициите за недвижими имоти нарастват всяка година, но неоспорим факт е, че след присъединяването на България в ЕС не само гърците инвестират в различни бизнеси в България, но и много българи също инвестират в жилища и бизнес проекти в Гърция. Най-масовите имотни сделки са за закупуване на апартаменти, мезонети, жилища в строеж, стари къщи за реновация, парцели, на които да се строят сгради според статута на мястото.

Ваканционните имоти поскъпват с над 25%

"2008 г., когато имаше икономическа криза в Гърция, имаше срив на цените на недвижими имоти в Гърция, тоест цените бяха от 500 до 900 евро на квадратен метър. Това възбуди интереса на нашите сънародници за придобиване на собственост в Гърция. В настоящия момент и поради световната инфлация цените варират от 1900 до 2300 евро на квадрат, жилищата се продават напълно завършени по желание на клиента", коментира Христина Андонова, собственик на агенция на недвижими имоти.
 

Istock
Istock

Цените варират от 60 000 евро за малък апартамент и нагоре в зависимост от квадратурата до 200-300 000 евро, както и луксозни къщи за 1-2 милиона евро. Тенденцията е поради големия интерес всяка следваща година цените да вървят нагоре. Напоследък има засилен интерес към земеделската земя. Тези парцели са от цени 15 000 евро до 60-70 000 евро. Те са предпочитани от хора, които искат да поставят там каравана, защото земята няма статут за строеж.
 
"Ако трябва да сравнявам в България определено са два пъти по-високи, дори и по нашето Черноморие са два пъти по-високи. В момента тук средно можеш да закупиш едно жилище за сумата между 60-70 000 евро и това да бъде апартамент, който е ново строителство, апартамент, който е абсолютно обзаведен до ключ. Средно цените на имотите тук са между 1350 и 2500 евро на квадрат. Цената естествено се определя от това, което купуваш. Ако купуваш ново строителство, ако купуваш сграда с гледка към морето, жилище с гледка към морето или пък такова с някакви преимущества като градина – естествено цената е в по-високия регистър, ако купуваш жилище, което е малко по-назад в селото, няма гледка - естествено, че цената е по-ниска", каза Илина Казийска.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg