Стотици хиляди празни къщи в цяла Гърция теоретично биха могли да бъдат решение на високите наеми и жилищния проблем, пред които страната е изправена през последните години, съобщава Ekathimerini.

Според преброяването на населението на Гръцката статистическа служба от 2011 г. почти 900 000 празни къщи (897 968) са регистрирани като неизползвани, т.е. подходящи за отдаване под наем или продажба (или разрушаване), което е 14% от общия гръцки фонд (6 371 901). По-специално, ако се включат ваканционните жилища, броят им нараства до 2,24 милиона единици, или 35% от общия брой.

От тези цифри обаче не става ясно колко от тези имоти наистина са „затворени“ и могат да бъдат отдадени сравнително бързо и колко са порутени апартаменти или дори цели къщи, чието използване очевидно е затруднено. Следователно е почти невъзможно да се прецени колко имоти могат да бъдат отдадени под наем с правилните политики и стимули.

Според Института за изследване и социална промяна Etheron Гърция има „един от най-високите нива на свободни работни места в Европа, с голяма концентрация в градските центрове“.

Бум на покупките на имоти от чужденци в Гърция

„През 2011 г. процентът на свободните къщи в Атина е бил 31%, в Пирея - 28% и в Солун - 28,2%. Броят на свободните апартаменти в Атика се е увеличил със 77% през 2011 г. в сравнение с 2001 г. и е достигнал 132 000. Фрапантно в период на изостряне на жилищния проблем е големият брой празни жилища в центъра на града и не използването на наличните строителни ресурси, “, отбелязват от института.

istock
istock

Според правителствени данни, публикувани от държавния министър Акис Шерцос, 750 000 имота са обявени за празни/затворени от данъчните власти.

Според анализаторите на Etheron основните причини са, че собствениците не искат да се натоварват с проблеми, свързани с наема (лошо сътрудничество с наемателите, неплащане на наем, нужда от ремонт и т.н.), или че имотът принадлежи на множество наследници.

Освен това много активи не могат да бъдат отдадени под наем, защото са в много лошо състояние и собствениците им не могат или не желаят да инвестират в поддръжка или ремонт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg