Има голяма промяна в строителството през последните години по отношение на стаите в жилищата. „Преди 20 години беше немислимо да предложим на пазара тристаен апартамент под 100 квадратни метра, тъй като хората искаха обособена кухня, голям хол и големи стаи.

В момента продаваемите тристайни апартаменти са с площ между 80 и 90 кв. м, като компромисът е, че холът и кухнята са по-малки и са в едно помещение”. Това заяви Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

В Европа тази тенденция тръгва от Испания, където масово строят тристайни апартаменти по 65 кв. м, допълва той.

Интересна тенденция на пазара на имоти от последната година е стремежът на хората към модулност на жилището. „Мина времето на нашите родители, които гледаха на дома като на крепост, която се купува веднъж в живота и не се променя и продава. Клиентите искат свободна планировка, като в най-честия случай се прави просторен хол и впоследствие има възможност половината от него да се превърне в стая, така че апартаментът да стане от едностаен в двустаен или от двустаен в тристаен”, обясни Шопов.

Така когато младо семейство се сдобие с дете може лесно да раздели големия хол на всекидневна и детска стая.

istcok
istock

Нараства интересът към жилища в затворени комплекси. „Пълно е с луксозни жилищни сгради, около които липсва елементарна обслужваща инфраструктура. Затова хората искат да имат собствено затворено пространство, за което да се грижат. Това обяснява и засиления интерес през последно време към жилища в затворени комплекси”, казва Георги Шопов.

Спад на цените на имотите, очакват експерти

Най-характерната тенденция за тази година е нарастващият интерес към къщи с двор в околностите на големите градове в
резултат на коронавирусната криза. Според Георги Шопов бумът на търсенето на къщи в околностите на градовете е започнал още преди три-четири години и той се дължи предимно на млади хора, за които подобен имот е по-достъпен като цена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg