"Новото строителство е шлагерът на пазара, забележителен интерес се следи при крайградските къщи, а повдигането на лихвите по заемите не се отразява на пазара, той е динамичен и няма терзание у хората ". Това съобщи пред БГНЕС брокерът Полина Стойкова.
 
Стойкова изясни, че виждаме по какъв начин повдигането на лихвите се случва с равномерен ритъм, а все още купувачите са спокойни, пазарът е динамичен, и няма огромно терзание у хората по отношение на заемите.
 
„София е водещият пазар, само че интерес има във всички обитаеми места, даже селските и ваканционни. През тази година, макар че видяхме изследване, което демонстрира наклонност на спад в размера на продажбите, то, мисля, че към полугодието успяхме да наваксаме този спад, защото пролетта 2022 година беше слаба поради по-високите цени на строителните материали. В общи линии за момента се движим със сходни темпове като през 2022 година ", сподели още тя.
 
Брокерът посочи, че има интерес към селските къщи, тъй като хората от ден на ден ценят да имат по-добър метод на живот, измежду по-чист въздух, на мира, и да имат условия за игри на открито.

„Всъщност дружно с интереса към селските къщи започнаха да се строят и доста къщи в перифериите на градовете, стартира да се развива и този пазар на тъй наречените крайградски къщи, това ни дава към този момент селски и градския живот в едно ", описа още Полина Стойкова. Тя изясни, че най-много към този момент се търсят парцели на зелено поради ограничавания брой оферти излизащи на вторичния пазар.
 
„Същевременно хората през последните 10 години започнаха да ценят доста повече новото строителство поради по-модерните технологии и материали, вместо да влагат средства в старите строителства. Новото строителство несъмнено е шлагер на пазара, даже в началния стадий е най-търсено ", акцентира още тя.

Купувачи горят с жилища, купени "на зелено"

В София всеобщото строителство се движи сред 1 400 – 1 800 евро на кв. м. „ Най-скъпо и най-малък избор има във финалния стадий на строителството, само че някои хора не желаят да рискуват и по-рано да подхващат своята покупка, по тази причина и търсят готово строителство", съобщи още брокерът, след което изясни, че 2022 година е била по–слаба откъм предложение на парцели за продажба, само че тази година наклонността не е такава.

„През 2023 година виждаме отпушване на процеса по предложение на парцели, имаме 10% повече предложения на пазара, което не е доста, само че въпреки всичко дава едни по–добри условия на купувачите ", разяснява тя.

istock
istock

 „ От 25-35 година си търсят своя първи дом, имаме доста млади новодомци, хора, които работят в перспективни компании, най – към този момент в IT сектора, само че най–вече младежите се замислят за закупуване на дом. След това имаме хора, които имат към този момент апартамент, само че желаят да го сменят, или се насочват към покупка на втори, и към този момент третата група клиенти търсят за инвестиция, за своите деца, или пък продават по–големите, с цел да купят по-малък. Много са пъстри клиентите, и това прави пазара толкоз динамичен откъм ползи ", акцентира брокерът и даде за образец, че през 2022 година най–вече са се купували дребните жилища за инвестиция, а през 2023 година се търсят доста повече тристайни и четиристайни.

Стойкова дефинира Банишора, Малинова котловина и като цяло зоната към центъра като най–желани квартали. „ Промяна откъм квартали няма, само че общо-взето движещото е ново строителство и там, където има терени за създаване на качествени, нови здания, купувачите ги правят оценка. Имаме развито строителство в Дружба, Младост, региона на Камбаните, и общо взето всички срещат съответния интерес ", добави още Стойкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg