Във Варна и региона се търсят къщи между 150 000 и 300 000 евро. Интерес има и към имоти в Балчик и Каварна. Това отчетоха експерти по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти.

Сключените сделки с имоти в морската столица през третото тримесечие са намалели с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива, отчитат експертите. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП)  коментира, че през последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, заяви Точевски.

Тази година в района на Южното Черноморие са се търсели предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са били между 900 и 1200 евро на кв. м., а средните площи на апартаментите са между 60 кв. м. и 100 кв. м.

istock
istock

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел. Купувачите са избирали предимно завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 000 евро, разположени до 15 км от морето.

Купувачи дават по 110 000 евро за двустаен по морето

В най-големия град по Южното Черноморие - Бургас, имотният пазар е стартирал годината по-слабо от останалите големи градове в страната и тази тенденция се запазва до края на годината, отчетоха брокери. Според експерти се забелязва разминаване на очакванията на продавачи и купувачи по отношение на ценовите нива. Стигна се дори до оттегляне на имоти от пазара, тъй като цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg