Нарастване на интереса от страна на българи към покупката на ваканционни имоти на родното Черноморие, очакват брокери. Причината е, че през лятото много от традиционно почиващите в чужбина сънародници се насочиха към българските курорти и в голяма степен преоткриха техния чар.
 
Опитът на брокерите на имоти показва, че покупката на ваканционни имоти в страната следва интереса на туристите към родните курорти.
 

Най-активният сезон за покупка на имоти на морето е след края на лятото. Причината за това е, че след като свършат летните отпуски хората имат възможност да направят равносметка за прекараното лято и за събраните впечатления от посещенията си в морските курорти. Така те могат да се насочат към покупката на имот в определен курорт или да разгледат офертите за конкретен тип имоти, които предпочитат.
 
Търсят се както имоти затворени комплекси, така и на самостоятелни къщи. Брокери отчитат ръст на интереса към просторни двустайни апартаменти в комплекси на първа или максимум втора линия с гледка към морето. Купуват ги хора с висок стандарт на живот, които искат качествена отмора в подходяща среда.

istock
istock

Българските купувачи се насочват традиционно на юг от Бургас - Созопол, Лозенец, Приморско, Черноморец и Царево са сред най-предпочитаните дестинации. Но имотите на юг от Бургас са и по-скъпи. Затова немалък интерес има и към Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и Равда. Северното Черноморие също привлича купувачи - най-вече районите около Бяла, Каварна и Балчик.

Ще паднат ли цените на имотите заради пандемията

Доходността зависи от цената на имота и местоположението му, както и от разходите за поддръжка. Двустаен апартамент от среден клас може да генерира годишен доход от наеми преди разходите в размер около 2500 евро. В зависимост от цената на имота, това може да носи доходност между 3 и 5 на сто. Важно условие за постигането на тази доходност обаче е имотът да е добре поддържан и да има кой да се занимава с туристите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg