Испания, Турция и България са водещите 3 страни, за които руснаците се интересуват как могат да получат право за постоянно пребиваване. Това е основно заради възможността при затворени граници с Русия те да могат да пътуват в чужбина, съобщи ТАСС.
 
Данните са от изследване на Tranio - брокер за имоти в чужбина, който е проверил колко запитвания е имало по тази тема между януари и август в Яндекс, най-популярната руска търсачка.
 
"За този период руснаците са се интересували най-много от установяване в Испания (30 386 запитвания), Турция (19 905) и България (17 743). Във водещата петорка са още Латвия (11 497) и Германия (11 441)", се казва в проучването.
 
Според Tranio интересът към България е бил най-силен през април, когато питанията за получаване на право на постоянно пребиваване са се увеличили с 50% спрямо останалите месеци на 2020 г. и с 2.25 пъти повече от април 2019 г. Средно за първите 8 месеца на 2020 г. интересът към България е с 20% по-голям от този година по-рано.
 

Един от собствениците на компанията казва за ТАСС, че Испания и Турция са привлекателни за руснаците с това, че са близко, разходите за живот не са високи и климатът е приятен. Възможно е интересът към Турция - увеличение със средно 30% спрямо 2019 г. - да расте и защото страната е една от първите, които отвориха границите си за руснаци след най-тежките седмици на пандемията.

Инвеститорите в имоти се насочват към паркове за мобилни къщи

Сред страните, към които бързо намалява интересът, е Чехия със спад от 5 пъти спрямо пролетта на 2019 г. и без съществена промяна през лятото.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg