През последните няколко години търсенето и интересът към имоти в Бургас и региона отчита повишаване. Осъществяването на все повече имотни сделки в този район е плавна тенденция с начало около ковид кризата, като през 2021 година търсенето става значително по-изразено. Ниските лихви по кредитите, повишаването на средните доходи у нас и последващите ефекти от пандемията са част от факторите, които допринесоха за благоприятното развитие на имотния пазар в Бургас и региона, отчитат експертите от Адрес.

Защо все повече хора избягват града?

Тенденцията за засилване интереса към локации, близо до големи градове, се повиши след началото на пандемията - период, в който мнозина осъзнаха собствената си нужда от това да заменят по-населените места с по-малко населени, да разполагат с просторен имот с двор на тихо и отдалечено място, както и да инвестират във ваканционен имот, в частност в селски къщи.

За тези, които работят от разстояние, именно тези локации се явиха най-сериозен интерес, тъй като са идеална възможност за бягство от забързаното градско ежедневие и за живот на по-голяма площ. И въпреки затихването около пандемията, дори през 2022 година интересът към тези имоти се запази.

Търсим апартамент на партер с двор или къща в близо до града

Ниските лихвени нива по кредитите и нарастващата инфлация през изминалата година мотивираха тези, които разполагат със спестявания не само да закупят инвестиционен имот, но и да се насочат към по-спокойните и тихи локации - тези в близост до големите градове. През второто тримесечие на 2022 година и в унисон с растящата инфлация и лекия ръст в лихвените нива бе отчетено забавяне в този сегмент, но очакванията са темповете на продажбите на тези имоти да се възстанови на нивата отпреди това.

istock
istock

Имотният пазар около Бургас

От началото на ковид до днес селските къщи се радват на все по-голям интерес от страна на купувачите у нас, като районът около Бургас не прави изключение. Вторият по големина град на българското Черноморие и прилежащите му населени места се явяват притегателна сила най-вече за българите - основно за млади семейства, които работят дистанционно и търсят спокойствието на живота в по-малко населените райони.

През 2022 година имотният пазар в Бургас бе умерен и устойчив, основно с инвестиционна насоченост - около 45% от всички сделки бяха с такава цел. Пазарът там също регистрира изменение в ценовите нива, продиктувано от инфлационния натиск, като логично това се отрази и на имотния пазар около Бургас. Цените на селските къщи обаче варират, в зависимост от тяхната локация и нужда от последващи ремонтни дейности. Квадратурата и големината на двора към имота също са от съществено значение за неговата стойност.

Тенденции

Въпреки успокояването на имотния пазар у нас през последната една година, интересът към селски къщи и имоти в близост до по-големите градове се запазва, а очакванията са да се възвърне на нивата отпреди кризата. За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки. Нагласата на купувачите е по-скоро да купят ваканционен имот с парите, които са заделили, отчитат експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg