В общия случай наемодателите се оплакват от некоректни наематели. Монетата обаче има и обратна страна. Как да постъпите, ако вие имате проблем с наемодателя, а не той с вас?Понякога наемодателите си позволяват своеволия като това след края на договора да ви начисляват суми, които не дължите, или да искат да ви изгонят в отрицателни срокове.

Преди да изпадате в паника, прочетете внимателно договора за наем – вероятно там са решенията, съветва адвокат Димитър Кавалджиев. Всичко зависи от клаузите на конкретния договор. Принципно в договора за наем, освен срок на договора, се включват и клаузи за прекратяването му и евентуално неустойки.

Ако наемодателят иска да прекрати договора предсрочно едностранно, то трябва да посочи основанието, на което го прави. Ако такова липсва, то имате право или да не напускате имота или да се изнесете, но да претендирате обезщетение в подходящ размер за лишаването от ползване до края на срока.

При положение че в договора има неустойка – ще претендирате тази неустойка. Все пак имайте предвид, че прекратяването на договора не става с устно съобщаване. Наемодателят би следвало да ви връчи писмено уведомление.

Консултант Николай Иванов допълва, че чл. 238 от ЗЗД регламентира, че предизвестието трябва да е поне един месец (в случай на договор за наем без определен срок, освен ако наемът не се плаща на ден). Ако при вас наемът се плаща месечно и освен ако изрично не сте се споразумели за друго с наемодателя в договора, сключен помежду ви, би следвало предизвестието за прекратяване също да е едномесечно.

При искане за доплащане на първи наем, адвокат Милена Миткова разяснява вашите права като наемател. Договорът може да е подписан на дадена дата, както и тогава да е предадено владението на наемателя, но ако в него не е записано откога се дължи наем, то се счита, че наемът е дължим от датата на сключване на договора.

Не е редно и наемодателят да изисква от вас заплащане на такса смет. В Закона за местните данъци и такси, изрично е записано (чл.64 във вр. чл.11), че такса смет се дължи от само и единствено собствениците на недвижимите имоти.

По отношение на упорити наемодатели и спорове с тях, обикновено помага подсказването, че е може да подадете сигнал в НАП за укриване на доходи от наем, разкрива експертът. У нас все още е рядкост наемодателят да декларира целия доход, ако въобще го декларира.