Нидерландското правителство обяви, че актуализираното максимално увеличение на наема за първата половина на 2024 г. ще бъде 5,5%. Това означава, че наемодателите от частния сектор ще могат да увеличат наемите с до 5,5% от 1 януари 2024 г.
 
В сектора на частните наеми в Холандия максималното увеличение на наема се изчислява от правителството въз основа на увеличенията на заплатите или инфлацията (което от двете е по-ниско).
 
Разрешените увеличения на наемите важат за всички видове частни жилища, включително къщи, ателиета и апартаменти.
 

Инфлацията в момента е 4,5%, а заплатите по колективен трудов договор са се повишили с 5,8% между декември 2022 г. и декември 2023 г., според прессъобщение на правителството. Следователно за изчисляване на увеличенията на наемите на жилищата е използван процент на инфлация от 4,5%. През 2024 г. на наемодателите също беше разрешено да добавят още 1%, с което общата сума достигна 5,5%.

Колко струва да си купите къща в Нидерландия

Разрешеното увеличение на наема от 5,5% важи от 1 януари до 1 май 2024 г. Наемателите може да получат известие за увеличение на годишния наем някъде между тези дати, в зависимост от това кога е започнал техният наем.
 
Правителството ще направи допълнително съобщение по-късно през декември относно увеличенията на наемите от 1 юли 2024 г.
 

istock
istock

Законът за ограничаване на увеличенията на наемите изтича на 1 май 2024 г. След като изтече, наемодателите вече няма да бъдат ограничени в това колко могат да увеличат наемите и следователно наемателите може да се сблъскат с рязко увеличение на наемите.
 
Министърът на жилищното строителство Уго де Йонге в момента работи върху предложение за осигуряване на допълнителна защита за наемателите след 1 май 2024 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg