България е първа по поскъпване на жилищата в ЕС. Гаражите в София вече струват почти колкото жилищата. Темата пред NOVA NEWS коментираха Ирена Перфанова, която е член на борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти и финансистът Любомир Каримански.

„Градовете и животът се развиват. С това се променят нашите бит и нужди. Оказва се, че големите градове у нас не са подготвени да поемат толкова голям поток от коли, които трябва да се паркират все пак някъде”, посочи Перфанова.

Бием ЕС по поскъпване на жилищата

Любомир Каримански пък обясни тенденцията от икономическа гледна точка.

„Банките продължават кредитирането на ипотеки. Той се дължи на това, че банковите институции имат достатъчно ликвидност, която искат да пласират. Апетитът за риск идва от големите печалби, които се генерират”, посочи експертът.

istock
istock

Статистиката от други държави сочи, че при влизането им в еврозоната цените на имотите по-скоро скачат, отколкото да намаляват, отбеляза Ирена Перфанова.

Варна изпреварва София по поскъпване на имотите

Експертът прогнозира до 10% ново повишаване на цените, но беше категорична, че балон на имотния пазар няма. Не на същото мнение е финансистът. 

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase