Индексът на цените на жилищата ще продължи да нараства през второто и третото тримесечие на 2021 г.  на годишна база. Причината е засиленото търсене на жилища в съответствие с подобряването на склонността на домакинствата за тяхната покупка според проведеното от НСИ. Това се казва в прогноза на Българска народна банка, публикувана в периодичното й издание „Икономически преглед“.
 
Натрупани-те спестявания в икономиката и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти представлява друг възможен фактор с проинфлационно влияние върху цените на жилищата, пише още в анализа.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата общо за страната бяха с 8.2% по-ниски спрямо отчетените максимални стойности през третото тримесечие на 2008 г. Оценките, направени с макроиконометричен модел на БНБ, показват, че през четвъртото тримесечие на 2020 г. се запазва слабо положителното отклонение на текущите цени на жилищата в България от дългосрочното им равновесно ниво, което се определя от фундаментални фактори, като доходите, лихвените проценти по жилищни кредити и притока на преки чуждестранни инвестиции.

istock
istock

Въпреки предизвиканото от COVID-19 влошаване на икономическата ситуация в страната, през четвъртото тримесечие на 2020 г. индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) се повиши с 5.4% на годишна база, като средно за годината беше отчетен растеж от 4.6% (при 6.0% през 2019 г.), посочват от БНБ. Нарастване на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2020 г. беше отчетено във всички големи градове, като по-голямо поскъпване се наблюдаваше при съществуващите спрямо новите жилища.

Поскъпват жилищата в затворени комплекси

Фактори, които подкрепиха търсенето на жилища и с това допринесоха за повишаването на техните цени, бяха растежът на кредитната активност в условията на продължаващо понижение на годишния процент на разходите по нови жилищни кредити, се казва в анализа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg