Фирми за бързи кредити често задължават клиентите да плащат необосновано високи обезщетения при неизпълнение на договора. Например при нарушение на задълженията по контракта човек трябва да плати неустойка в размер на 50% от изтегления заем.

Това е една от най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия и договорите на фирмите за бързи кредити, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

През миналата година

ведомството е направило 38 проверки

на такива небанкови финансови институции. Били са разгледани и 28 договора на фирми за бързи кредити заедно с общите условия към тях. При проверката се оказало, че друга често срещана неравноправна клауза е правото на кредитора да изисква допълнителни обезпечения по вече отпуснатия заем.

В документите се предвиждало небанковите финансови институции да могат да поискат това по собствена субективна преценка. Например фирмата за бързи кредити може да реши, че стойността на обезпечението е спаднала, и да поиска от клиента то да се допълни, посочват експертите от КЗП. Неравноправни са и тези точки в договорите, които задължават

потребителите да плащат неясни разходи

направени от небанковите финансови институции. Обикновено такива били харчовете на фирмите за лесни пари по събиране на вземанията си. В договорите и в общите условия било предвидено те да се поемат от клиента.

Други неравноправни клаузи ограничавали свободата на договаряне и задължавали хората да дават документи, свързани с подписани от тях други контракти за заеми. Например от клиентите се изисква за периода на действие на договора за бърз кредит да не поемат други задължения.

Ако пък потребителите вземат заем от банка или друга кредитна институция, те били длъжни да уведомят фирмата за лесни пари. Било предвидено още, ако тя поиска, клиентът да й представи новите договори за финансиране.

От КЗП съобщиха още, че при извършените проверки е било отчетено, че една от небанковите финансови институции не дава на потребителите предварителна информация за предлаганите кредити чрез стандартен европейски формуляр. Той е задължителен според Закона за потребителския кредит. В него обикновено се посочват точният размер на кредита, срокът за погасяването му, размерът на месечната вноска и общата сума, която ще заплати кредитополучателят. Там е посочен и годишният процент на разходите (ГПР), който представя всички настоящи и бъдещи разходи на потребителите по отпуснатия заем. На нарушителя е бил съставен акт.

Експерти припомнят, че Законът за потребителския кредит регламентира правилата за отпускане на заеми между 400 лв. и 147 хил. лв. Така много фирми за бързи кредити, които предлагат малки заеми под 400 лв., остават извън обхвата на разпоредбите.