Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи оценката си за три големи френски банки заради задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, предаде Асошиейтед прес.

Мудис понижи рейтинга за стабилността и кредитния рейтинг на Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Сосиете женерал (Societe Generale) и Креди агрикол (Credit Agricole).

В три съобщения агенцията посочва, че пониженията са предизвикани от влошаването на ликвидното състояние и условията за финансиране на тези институции, както и от "крехката оперативна среда за европейските банки".

Съобщението бе направено ден, след като Европейският банков регулатор обяви, че нуждата от рекапитализиране на европейските банки възлиза на 115 милиарда евро - което е повече от очакваното - за да отговарят на стандартите за устойчивост на пазарни сътресения.

Европейските банки държат рискови държавни облигации за милиарди евро и инвеститорите са все по-обезпокоени, че кредитните институции няма да могат да издържат на очакваните загуби по тези книжа.