Който забави вноската си за плазмен телевизор или автомобил на лизинг, влиза в черния списък на длъжниците и може да бъде отрязан от банков кредит.

90 небанкови финансови институции вече са подали данни към кредитния регистър на БНБ, който следи дали гражданите и фирмите плащат навреме дълговете си. Това са компании за отпускане на бързи кредити, както и лизингови дружества. Данните се прибавят към кредитното досие на гражданите и фирмите.

В резултат вече с едно поглеждане в кредитния регистър банките виждат всички дългове на клиентите си и може да им откажат заем, ако не плащат навреме вноските си. 40 от небанковите финансови институции отговорят на всички изисквания и данните за длъжниците им вече са включени в регистъра, научи "Стандарт". Сред тях са 13 от най-големите небанкови финансови институции, като Ти Би Ай Кредит, Пролийз, УниКредит Лизинг и пр. Останалите 50 трябва да поработят, за да изпълнят изискванията на закона.

До 1 октомври 2009 г. беше срокът за кандидатстване за регистъра. След това на дружествата се дават 6 месеца, за да приведат работата според закона. За улеснение на гражданите отскоро са променени сроковете за обновяване на информацията в регистъра - на всеки 5 дни вместо досегашните 30. В резултат, ако платите закъсняла вноска по лизинга си, след 5 дни регистърът вече ще показва, че сте изряден платец.

Информацията, че не сте изряден платец, се подава в кредитния регистър месец след като закъснеете да платите вноската си по лизинг за плазма или автомобил. В резултат следващия път, когато поискате заем, могат да ви откажат, поглеждайки в регистъра. Така кредиторът избягва рискa да се натъкне на неплатежоспособен клиент.