Бизнесът опря до лихварите. Предприемачи залагат джипове и лимузини срещу бързи пари, за да спасят фирмите си. Преди няколко години основните клиенти там бяха закъсали пенсионери и безработни.

Сега обаче клиентите са шефове на компании, притиснати от кредитори. Заради отказа на банките да отпускат пари на проблемни фирми те са принудени да потърсят услугите на заложните къщи въпреки зверските лихви. Оставят скъпи коли или злато като залог, за да направят спешна сделка, за която са им нужни оборотни пари, обясни собственик на оказион в Перник.

Най-често се оставят лимузини, които се пазят на специално наети за целта паркинги. За мерцедеси, аудита и БМВ-та лихварите броят между 50 и 100 бона.

Досега няма случай в града някой да не си е върнал сумата. Закъснения обаче има и лихварите търпеливо изчакват по месец-два, докато си получат обратно парите. Има и вариант да се плати единствено лихвата на залога и стоката да се презаложи.

"Ако притиснем клиентите, ще ги загубим", обясняват от заложните къщи. Десетки фирми ползват услугите им, но нито една не го афишира.

"Няма откъде да взема 60-70 бона за материали, ако получа поръчка от чужбина", обяснява един от клиентите, но свенливо се уговаря името му да не се обявява. Все още било срамно у нас да опреш до лихвари, твърди бизнесменът. Той има цех за мебели. Преди няколко месеца му поръчали от чужбина огромна заявка, която трябвало да се обезпечи с финанси за материали. Затова заложил служебния си мерцедес и джипа си.

"Лихвите не са толкова големи, но таксите им са солени. Друг изход обаче няма. Жертваме половината от печалбата, но без тези заеми и толкова не можем да спечелим", разказва производителят. Него и колегите му ги спасява фактът, че парите се връщат бързо - за около месец-два, и периодът на олихвяването не е много дълъг.

Всяка заложна къща си има своите правила на работа. Принципът обаче е един - носите си телефона например и за него ви дават 100 лв. Ако седмичната лихва е 5%, след 7 дни може да си го получите обратно за 105 лв.

Колкото по-бързо намерите парите, толкова по-малка лихва ще платите. При големите заеми като тези на фирмаджиите лихвата е по-ниска. Съществува обаче и т. нар. минимална лихва, която се начислява дори да върнете парите още същия ден. Задължително се сключва договор, в който са посочени условията.

Плащат заплати с БМВ

Освен за бързи сделки фирмаджии теглят заеми от заложните къщи и за заплати. Двама предприемачи в миньорския град успяха да се спасят с лесни кредити от бунт на персонала и проверка от инспекцията по труда. Единият от бизнесмените заложил тузарското си БМВ срещу 50 бона, за да се издължи към строителните си бригади. Той имал обекти в София, но клиентите му забавили плащанията, разказа консултант в местна заложна къща. Майсторите вече готвели бунт и отказвали да се бъхтят без възнаграждения и да чакат собствениците на обектите да платят на шефа им.

В друга фирма за алуминиева дограма пък спасили положението, като взели 35 бона за заплати заради готвено гражданско неподчинение и оплаквания, изпратени до трудовите инспектори. Там парите се бавели с три месеца и търпението на персонала вече било изчерпано.

Миналата година фирмаджия от София пък взе 90 000 лева пак за заплати, като остави в залог личното си "Порше".

Кмет търси кредит от богаташи

За спешна финансова инжекция закъсаха дори общините. Кметът на Бобошево Крум Маринов обяви, че търси на живот и смърт частен кредитор, който да помогне с краткосрочен безлихвен кредит. Той е нужен за разплащане на проекта за канализация на село Слатино.

Издължаването по него трябва да стане до 1 декември. Ако парите не бъдат преведени, от регионалното министерство няма да осребрят разходите на общината. Тя пък няма пукната пара в касата.

Пионерът в искането на пари от частни богаташи дори внесе официално предложение до градския съвет. Старейшините обаче се стъписаха и засега оставят без одобрение предложението на градоначалника.

Според източници от общината обаче офертата щяла повторно да влезе за прегласуване, защото засега друг изход от патовата ситуация нямало.