Търсенето на бързи кредити за почивка отбелязва ръст от над 10% през последните два месеца, сочат данни на Асициацията за защита на потребителите. Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Най-търсеният заем за почивка от банките и фирмите за бързи кредити е между 500 и 1000 лв. 

Българинът е готов да отдели повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане на дома и вилата (14%). 

Живеещите в чужбина българи също се връщат в страната и теглят заеми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити, които използват за едномесечна ваканция, след което се връщат зад граница. Част от тях "забравят" да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други изчезват от полезрението на кредитоподателите, алармират от Асоциацията. 

„Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Той обясни, че те ще бъдат подгонени от колекторските фирми – събирачите на вземания.

„Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели именно от колекторските компании", коментира Майорски.

Фирми с бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата.

Най-много са взетите заеми за кредит до заплата - до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход.

На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома.

При избора на дружество за бързи кредити се избягват плащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на доход. Обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Лятото е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка - в чужбина, или по българското Черноморие. След нея обаче започва тормозът от събирачите на вземания, които са новите мутри, допълва Майорски.