Българските клонове на чуждите банки са с много добра капитализация към средата на тази година  -  над 17 процента. Това е  значително над изискваните 8 процента в стрес тестовете на европейските банки, каза в парламента Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите. 

Дянков отговори на въпрос на Павел Шопов и Любомир Владимиров за оценки в западни медии от последиците от кризата в Гърция за гръцките банки в България.

Ликвидността на банките у нас е над 23 процента и по този показател България е номер  едно в целия ЕС, подчерта Дянков.

Банките съумяват да посрещат рисковете  от влошеното качество на кредитите с приходи от основна дейност и продължават да реализират печалба през цялата 2010 година  и  първата половина на 2011 година.

В банковата система има и допълнителни капиталови буфери, които са приблизително равни на четири процента от Брутния вътрешен продукт в страната, каза Симеон Дянков.

Основните показатели на  българските банки по отношение на капитал и ликвидност са  много по-добри в средата на 2011 година, отколкото в края на 2008 година, подчерта вицепреимерът.

На въпрос на депутата Цвета Георгиева  относно въвеждане на пределни цени на основните продукти и услуги за населението Дянков каза, че с цените на тези стоки се занимават предимно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията
за защита на конкуренцията, които спазват европейското и българското законодателство. Той посочи, че финансовото министерство проверява как се формира цената на захарта, която в България не следва тенденциите за промяна в ЕС.