63% от хората у нас използват потребителски кредит. Това показват резултатите от изследване на финансовия портал "Моите пари", представени вчера. 

40% от хората, които в момента не ползват кредит, биха искали да изтеглят заем, а 1/3 от кредитополучателите биха взели и втори. 

Много от кредитополучателите с повече от един кредит обмислят да се възползват от възможностите да обединят всичките си задължения. На въпрос дали обмислят подобни стъпки, 38% от запитаните отговарят положително.

Кредитополучателите не усещат някакво влияние от промените в Закона за потребителския кредит, влезли в сила на 23 юли, става ясно още от проучването. 27% от запитаните не смятат, че нещо се е променило. 

Най-голяма част от хората - около 1/3 се оплакват, че на мястото на част от таксите са се появили нови. 6% пък смятат, че лихвите са се повишили. В края на миналата седмица последните данни на БНБ очертаха същата тенденция. 

Почти всички кредити за домакинствата и бизнеса поскъпват през август в сравнение с юли, когато законът влезе в сила. 

Потребителите на банкови услуги все още се водят единствено от лихвата, когато посягат към кредити. 1/5 от кредитополучателите у нас нямат идея какво е годишен процент на разходите (ГПР). 

Едва 14% от анкетираните са отговорили, че ГПР, в който се включват всички такси и комисионни по заема, е бил водещ при тегленето на заем. 

Все пак положителна тенденция, която забелязват от финансовия портал, е, че все повече българи осъзнават необходимостта от защита от различни рискове. 

За справяне с неблагоприятни събития най-много кредитополучатели залагат на застраховка "Живот" - 67% от имащите застраховка. 49% имат застраховка "Злополука". Най-малко от застрахованите ползват полицата "Безработица" - 39%.