Европейската централна банка поиска от търговските банки да намалят кредитирането на най-задлъжнелите кредитополучатели, което може да направи "дупка" в техните баланси, ако има влошаване на икономическото развитие или ако лихвените проценти се повишат, показва писмо на ЕЦБ, цитирано от Ройтерс.

"Трансакциите с ливъридж нараснаха до 500 милиарда евро в балансите на 28-те най-големи кредитори в еврозоната спрямо 300 милиарда евро през 2018 г., тъй като рекордно ниските лихвени проценти накараха банките да търсят възвръщаемост в по-рискови части на пазара.

ЕЦБ очаква инфлацията да бъде висока за дълъг период

В писмо до главните изпълнителни директори на 115-те банки, които се намират под наблюдение, председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия каза, че кредиторите трябва да затегнат контрола си върху този вид бизнес и да намалят най-рисковите сделки, известни като "трансакции с висок ливъридж“.

Трансакциите с висок ливъридж (HLT) се отнася до банков заем, предоставен на компания, която вече има изключително голям дълг. Те обикновено се използват за сливания и придобивания, рекапитализация, разширяване на бизнеса и преструктуриране на дълга.


Андреа Енрия също така разкритикува нехайното отношение на банките към тези заеми, като каза, че много от тях дори не са поставили таван на своите трансакции с висок ливъридж, или ако са го направили, то е било твърде толерантно.

Банките в ЕС трябва да следят трансакциите на всички свои руски клиенти

Това представлява риск за банковия сектор в момент, когато европейската икономика се забавя поради войната в Украйна и се очаква лихвените проценти да се повишат с оглед на изненадващо високата инфлация.

"Високите нива на експозиция на ливъридж трансакции в балансите на банките ги правят уязвими за нови шокове, които могат да възникнат от неочаквани и резки икономически забавяния или по-високи от очакваните лихвени плащания“, написа Енрия в писмото до търговските банки, намиращи се под надзора на ЕЦБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg