Растежът на кредитите, отпускани от банките в еврозоната на частния сектор, е затвърдил динамиката си през февруари, както и забавянето на вливането на ликвидност като част от борбата с рекордната инфлация, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

Заемите за частния сектор, коригирани с някои чисто финансови операции, са се увеличили с 4,8 на сто на годишна основа спрямо 4,6 на сто през януари и 4,2 на сто през декември, на фона на все така ниските лихви. Кредитите за промишлените и търговски предприятия са нараснали с 4,4 на сто през февруари, както и през януари, оставайки далеч под наблюдаваните преди година +7 на сто.

Българите ударно теглят заеми за покупка на жилище

Кредитите за домакинствата са се увеличили също с 4,4 на сто през февруари, с една десета от пункта повече спрямо януари, в резултат на скока при потребителските кредити. Остава силен и растежът на кредитирането за закупуване на жилища.

istock
istock

Тенденцията от последните месеци се потвърждава с по-слаб растеж на паричната маса М3, с 6,4 на сто, два пъти по-малко в сравнение със същия месец преди година, доколкото тече нормализация на държавните помощи, свързани с пандемията. По-малкото създаване на парична маса обаче не е попречило на инфлацията да достигне през февруари историческите 5,8 на сто, покачвайки се за осми пореден месец, до голяма степен заради силния скок на цените на енергията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg