Федералният резерв на САЩ вероятно ще остави основните си лихвени ставки непроменени през настоящата година, имайки предвид рисковете пред американската икономика, дължащи се на глобалното икономическо забавяне, сравнително ниската инфлация и несигурността относно търговските политики и финансовите условия, показват протоколите от последното заседание на Фед на 19-ти и 20-и март, които бяха оповестени в сряда вечерта.

През миналия месец Фед прекрати предишните си планове да продължава да повишава постепенно ключовата краткосрочна лихва на САЩ. Вместо това, председателят на централната банка Джером Пауъл повтори, че Федералният резерв ще остане "търпелив", като очакванията на повечето членове на банката са да няма увеличение на лихвените проценти през 2019 година.

В списъка на изразените от Фед притеснения са включени мудния икономически растеж в САЩ в началото на новата година, по-слабата световна икономика, риск от неконтролиран Брекзит (излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение) и търговското напрежение между администрацията на президента Тръмп и Китай.

Според стенограмата, "мнозинството от участниците на мартенското заседание очакват, че развитието и рисковете за икономическите перспективи ще наложат да оставим непроменен целевия диапазон на федералната фондов лихва през останалата част от годината".

В същото време протоколите от последното заседание показват, че централните банкери не виждат необходимостта от намаляване на лихвените ставки, ако не се наблюдава по-всеобхватно влошаване на икономиката. Членовете на Фед заявиха, че мнението им за подходящите нива на лихвените проценти "могат да се изместят в двете посоки въз основа на постъпващите икономически данни и на други развития".

Членовете на Фед не изразиха тревога относно повишаване на инфлация.

"Трябва да се отбележи, че инфлацията не показа по-големи признаци на укрепване в отговор на силните условия на пазара на труда и нарастващия номинален ръст на заплатите, както и на краткосрочния натиск за повишаване на цените, произтичащи от увеличаването на митнически тарифи", показва стенограмата от последната среща на Фед.

"Неколцина" членове на Фед дори предположиха, че инфлацията може да не успее да отговори на дългосрочната цел на централната банка за инфлация от 2 на сто.