Фирми с пазари извън България и кандидат-новодомци вдигат кредитирането у нас. Наблюдават се първите симптоми на повишен кредитен интерес, съобщи председателят на банковата асоциация Петър Андронов. Раздвижването се наблюдава най-вече в корпоративния сектор и при ипотечните заеми.

Най-активни в търсенето на заеми са компаниите в сектора на машиностроенето, както и на производството на машинни части. Това важи като цяло за експортно-ориентираните фирми. Те търсят кредити, включително инвестиционни, което е важно и добро, защото инвестират в модерни технологии и разширяват производствата си. Тези фирми вече са

ключов елемент от международни производствени вериги

което е много добре, коментира Андронов.

Председателят на банковата асоциация коментира още, че не очаква бърз и непосредствен ръст в лихвите заради настъпилата несигурност на европейските пазари след референдума във Великобритания. За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Затова всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен, категоричен бе Андронов:

„Няма причина за притеснение. Няма промяна в условията на българския пазар. Големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа“, добави той.

Последните данни на БНБ за май показаха, че макар и с много малки стъпки банковото кредитиране нараства три месеца поред, въпреки че на годишна база все още се отчита спа. Само през май потребителските заеми са скочили с 0,28% или с 20 млн. лв. до 7,2 млрд. лв. С 0,21% са нараснали ипотеките. Номинално това е около 18 млн. лв. Най-голям ръст номинално през май БНБ отчете за фирмените кредити – с 22 млн. лв., но в проценти – едва 0,1 на сто.

Според Андронов вероятно до края на годината

банките ще запазят лихвената си политика

а именно - цената на кредитите и доходността от депозитите ще намаляват. При ипотечните кредити лихвите трайно слязоха под 5%, посочи Андронов. Лихвите по депозитите също вървят надолу, като за бизнеса те дори стигнаха нива от 0,29%, а за домакинствата минаха прага от 1 на сто и паднаха до 0,7%.

Банкерът не се ангажира с прогноза дали до края на годината ще видим лихви от 0%. Според последните данни на БНБ през май фирмите са получавали за парите си на влог 0,29% лихва. Всичко зависи от лихвената диета, която идва от Франкфурт, коментира той. Става въпрос за отрицателната лихва, която банките получават, когато държат парите си на влог в централата банка. Неотдавна БНБ също въведе отрицателна лихва за депозитите на банките. Ако трябва тези пари, които влизат в банките като депозити да стоят на -0,4% лихва, например, е малко трудно за банките да не редуцират самите те лихвите по депозитите, обясни шефът на асоциацията на трезорите у нас.

Петър Андронов не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без сътресения. Оценяването на банковите активи е нормална европейска практика, припомни Андронов.