Най-важното нещо, което трябва да следим, е безработицата, каза изпълнителният директор на "ДСК Дом" ЕАД Веселин Петров по време на национална конференция на Националното сдружение "Недвижими имоти", която се провежда в Бургас.

"Да, в момента тя не е на притеснителни нива, макар че някои работодатели вече споделят, че намаляват поръчките от Европа, а ние сме силно зависима икономика от Западна Европа. Според мен догодина думата няма да е “инфлация“, а ще е “безработица“.

По мое мнение увеличението на безработицата няма да е драматично, но при всички положения влизаме в по-интересен и нов етап. В Библията е казано - след 7 лоши години идват 7 добри, а след това този кръг се повтаря. Този 7-годишен лош период за света изтича през 2025 година. Оттам нататък очакваме възстановяване на растежа. В следващите две години трябва да сме внимателни", посочи още Петров.  

По думите му през последните две-три години Европа се тресе, в криза е. А ние тук сякаш живеем в рай - не усетихме толкова силно повишаването на цените на тока, на газа. Нямаше толкова много фалити. Понякога трябва да си кажем, че имаме късмет, коментира още той. 

istock
istock

"Първо случихме на атомна енергетика – благодарение на нея ние не усетихме сътресенията, които имаха в Западна Европа. Случихме и на оръжейна индустрия. Тези две индустрии общо генерират няколко милиарда свръхпечалби, които по някакъв начин успяха да тушират напрежението. Ниската ни зависимост от газа също помогна за това. В Румъния и Унгария например наистина имаше затваряне на бизнеси заради повишаването на цената на газа", каза Веселин Петров.

Той коментира и лихвите по ипотечните кредити, като успокои, че в следващите три-четири месеца няма особен риск от повишаване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg