Спадът в най-големия клас активи в света се разпространи от жилищния пазар към търговските имоти, заплашвайки да отприщи вълна от кредитни сътресения в цялата икономика.
 
Вече има затруднения в изплащането на почти 175 милиарда долара кредити, взети за покупка на недвижими имоти, според данни, събрани от Bloomberg. Тъй като щетите от по-високите лихвени проценти и краят на лесните пари се увеличават, много пазари на недвижими имоти са почти замръзнали. Някои кредитори дори казват на кредитополучателите да продават активи или рискуват възбрана на фона на исканията за допълнителен капитал от наемодателите.
 
Проблемите в европейските недвижими имоти са най-високи от десетилетие, отчасти поради спад в ликвидността, според проучване на адвокатската кантора Weil, Gotshal & Manges. Стойностите на търговските имоти в Обединеното кралство паднаха с повече от 20% през втората половина на 2022 г. В САЩ спадът е около 9%.
 
Намалението на сделките и развитието на търговски и жилищни имоти неизбежно ще повлияе на разходите в реалната икономика. На свой ред това може да представлява риск за работните места и растежа.
 
„Тази година тези проблеми ще започнат да се проявяват. Около един на всеки 10 корпоративни заема в Европа вече се бави и има повишен кредитен риск, според JLL.
Внезапното спиране на лесните пари, продължило повече от десетилетие, доведе до влошаване на ситуацията за компаниите за имоти. Пандемията, която промени начина, по който хората работят и живеят, остави много собственици на търговски недвижими имоти на сухо.
 
Последиците се усещат по целия свят. Отделът за недвижими имоти в Брукфийлд предупреди през ноември, че може да се затрудни да рефинансира дълга на две кули в центъра на Лос Анджелис и повиши вероятността от възбрана, което анализаторите на нарекоха „тревожно“ за пазара. Пропуснато плащане на дълга от комапнията, изграждаща тематичния парк Legoland Korea предизвика кредитна криза в страната, като централната банка беше принудена да действа, за да стабилизира пазарите.
„Очакваме да видим някои жертви“ сред компаниите в Обединеното кралство, каза Никол Лукс, която учи кредитиране на недвижими имоти в Bayes Business School. „Ще има пожарни разпродажби.“, допълни тя.
 

istock
istock

Търговските имоти – от офиси до търговски центрове – са по-чувствителни към икономическите условия, отколкото други класове активи, каза Андреас Домбрет, който е бил в бордовете на германската Бундесбанк и Банката за международни разплащания, добавяйки, че „в миналото, когато балонът се спука, много често това беше свързано с търговски недвижими имоти.
 
„Но винаги е толкова трудно да развалиш партито“, добави Домбрет. „Ето защо регулаторите често избягват да въведат антициклични буфери в подходящия момент: когато няма стрес на пазара на недвижими имоти.“

По-високи лихви за новите кредити

Признаците за спад в САЩ се увеличават. Но въпреки спада стойностите на търговските имоти „все още са умерено надценени“, каза Майкъл Нот, ръководител на US REIT Research в Green Street, който очаква още 5% до 10% спад тази година.
 
Няколко американски банки прогнозират, че кредитните загуби ще нараснат тази година. В резултатите си за четвъртото тримесечие Bank of America Corp. отбеляза допълнителни 1 милиард долара заеми за офис имоти, като такива с повишен риск от неизпълнение или пропуснати плащания.
 
Обратът беше толкова бърз, че някои частни кредитори вече се борят с ликвидността, каза Том Капас, главен изпълнителен директор на фирмата за финансиране на недвижими имоти Ready Capital, добавяйки, че компанията се стреми да „купи проблемите на други хора“, включително заеми за строителство.
 

istock
istock

Два едновременно бушуващи пожара
 
Очаква се натискът при бизнес имотите да се усети и в двете посоки на пазара – по-стари сгради, от които наемателите са се изнесли, и сгради в строеж, които все още не са завършени. Второто явление е най-силно изразено в Китай. През септември строителството на 2 млн. жилища беше спряно заради забавянето на имотния пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg