Повишаването на основния лихвен процент е закономерно, защото е знак за борба с инфлацията. Прави се постепенно и особено внимателно. Индиректно той влияе и на другите лихвени проценти. Най-вероятно ще продължи да се покачва и през 2023 г. в зависимост от темпа на инфлацията. Това заяви финансовият експерт Левон Хампарцумян пред NOVA NEWS.

По думите му високият риск води до висок кредит.

Ново повишение на основната лихва


"За новите кредити със сигурност ще има по-високи лихви. За старите зависи какво пише в договора. Ако има фиксиран лихвен процент няма, но ако не е такъв, може да се промени. Фиксираната лихва е 6,5-7%, винаги е по-скъпа и в Америка е 30-годишна. Ако чувствате уверени и имате сигурни растящи доходи, може да се изтегли кредит. Пред около 15 години лихвите по кредитите бяха двуцифрени, а после нивата паднаха", припомни той.

Според него може да се очакват ипотечни кредити с до 5% лихва.

istock
istock

"Ако не си взели кредита  на ръба на възможностите, винаги е възможно да пренастроите разходите си. Ако сте взели ипотека с цел инвестиция, една по-висока лихва може да не подейства добре. Банките ще охладят пазара, защото имат 3-годишна макроикономическа прогноза. Те ще балансират ликвидността", обясни Хампарцумян.

Лихвите не уплашиха българите за кредити

Той не вижда ентусиазъм за Еврозоната сред властта.

"Бих очаквал по-мотивирано поведение от политиците, каквото е на БНБ и МФ. Все още има вариант да покрием критериите", потвърди той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg