България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. По думите му паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика. 

Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната при гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС, коментира още Костов.

Според него е изключително важно БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата. 

БНБ да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система, коментира Костов. 

По думите му валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото. 

Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да емитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка, коментира бившият премиер.

Преди дни служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че и служебното правителство може да подаде молба до ЕК за влизане в еврозоната, така както правителството на Стефан Софиянски е подало молбата за членството в НАТО.

Според експерти обаче дори и това да стане в този момент, най-ранната дата за влизане в еврозоната може да бъде през 2020 г. България трябва да изпълни редица стъпки преди това да се случи.