Българската комисия за защита на конкуренцията (КЗК) одобри вчера брака между Аlpha Bank и Eurobank EFG, които са на второ и трето място по активи в Гърция.

С 2300 клона и 150 млрд. евро активи обединената банка, която ще носи името Alpha Bank, ще е сред 25-те най-големи в еврозоната и най-едрата в Източна Европа.

Двете гръцки банки са представени и у нас - Alpha Bank има клон, а Eurobank EFG е собственик на Пощенска. Когато концентрацията приключи, Алфа банк-България ще е трета по големина на нашия пазар след ДСК и Уникредит Булбанк.

КЗК съобщи, че не е уважила възраженията на Първа инвестиционна банка и на медодобивния комбинат "София Мед" срещу раждането на финансовия гигант.

ПИБ е изразила пред антимонополния орган опасения, че "вследствие на сделката ще се ограничи конкуренцията на банковия пазар и ще се засегнат правата на потребителите". "София Мед" пък, който е клиент и на двете банки, се тревожи, че сливането ще наруши ритъма на работата му. Комисията обаче смята, че няма заплахи за конкуренцията и за ритъма на отделни предприятия.

След сливането акционерите на Alpha Bank и на Eurobank ще притежават съответно 57.5% и 42.5% от капитала на гиганта. Новата банка ще емитира права за 1.25 млрд. евро и облигации за 500 млн. евро, които ще бъдат записани от Paramount Services Holding Ltd. - катарски фонд, който досега притежаваше 4.5 % от Alpha Bank. Фондът ще отпусне кредитна линия за 2.1 млрд. евро и така първичният капитал на банката ще достигне 14%, дори след отписването на гръцките държавни облигации като безнадежден за събиране дълг.

Растящи печалби

Печалбата на банките в България е пораснала с нови 29 млн. лева през октомври и е достигнала 514 млн. лева, обяви вчера БНБ. Това е съвсем близо до резултата към октомври 2010 г., когато банковият сектор излезе на плюс с 516 млн.лв. Само за месец депозитите на фирми и банки са намалели с 502 млн. лв. (0.8%). Спестяванията на населението пък са нараснали с 194 млн. лв. (0.6%). Като цяло през октомври системата остава стабилна и няма съществени изменения в пазарните позиции на отделните банки, отчитат от БНБ.