Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) обяви днес, че планира да понижи в краткосрочна перспектива оценките на 114 европейски банки, сред които и на гигантите от сектора, заради дълговата криза в еврозоната и по-ниската оценка на редица държави на Стария континент, предаде Франс прес.

Мудис е поставила "под наблюдение" оценката си за големите френски банки  - Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Сосиете женерал (Societe Generale), Креди агрикол (Credit Agricole) и Натиксис (Natixis). Списъкът с италианските, испанските, британските, германските, австрийските, португалските и скандинавските банки е дълъг, се допълва в комюникето, цитирано от АФП.

Сред лидерите в сектора, застрашени да им бъде понижена оценката, са германските Дойче банк (Deutsche Bank)и Комерцбанк (Commerzbank), британските Роял банк ъв Сконтланд (Royal Bank of Scotland), Ейч Ес Би Си (HSBC), холандската Ай Ен Джи (ING), испанската Сантандер (Santander)и италианската УниКредит (UniCredit).

Италия е най-силно засегната с 24 финансови групи, следвана от Испания - с 21, Франция с 10, Великобритания с 9, Австрия с 8, Германия със 7, Португалия и Холандия с по 6. Застрашени са й банки от Швеция (4), Словения (4), Швейцария (2) и Финландия, Норвегия, Белгия и Люксембург с по една.

На 19 януари Мудис обяви, че през 2012 година вероятно ще понижи оценката на редица банки в света и най-вече в Европа заради преобладаващите отрицателни фактори за сектора. Във вторник Мудис свали оценката си за Испания, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Марта и обяви, че планира да лиши от трите "А" Франция, Великобритания и Австрия, припомня АФП.